Haber

Bodrum’da Ana İçme Suyu Hattında Arıza Oluştu

Bodrum’da ana içme suyu hattında arıza meydana geldi. Bodrum’un farklı noktalarında su kesintilerine neden olan arızaya MUSKİ ekipleri müdahale ederken, hudutların sürekli patladığına dair açıklama geldi.

Cuma günü saat 07:40 sıralarında Bodrum Bitez ana dağıtım sınırında patlama meydana geldi. Arıza nedeniyle Bitez, Turgutreis, Alt Konacık, Ortakent, Yahşi, Gürece, İslamhaneleri ve Yaka bölgelerinde 24 saati aşkın su kesintisi beklenirken, MUSKİ ekipleri hemen müdahale etti. Patlamanın olduğu ilk andan itibaren vanaları kapatarak hattı tahliye etmeye başlayan gruplar, borulardan su tahliyesinin ardından hafriyat çalışmalarına başlayarak patlayan boruyu yenisi ile değiştirdi.

MUSKİ Genel Müdürlüğü, Bodrum Yarımadası’ndaki ana iletim sınırlarıyla ilgili açıklama yaparken, hatalı olan sınırların mahkeme tarafından atanan bilirkişi tarafından tutanak altına alındığı ve bu sınırların ilgili kurum tarafından acilen yenilenmesi gerektiği vurgulandı.

MUSKİ’den yapılan açıklamanın tamamı şöyle; “Bodrum Yarımadası’na içme suyu sağlayan ana isale hatlarında meydana gelen arızalar ve buna bağlı olarak meydana gelen uzun süreli su kesintileri hakkında kamuoyunun yeniden bilgilendirilmesi ihtiyacı doğmuştur. İçme suyu arıtma tesisi ve içme suyu iletimi” hattına “Bodrum Yarımadası Acil İçme Suyu İnşaatı” çerçevesinde ilgili kuruluş tarafından 2012 yılında içme suyu depoları yaptırılarak işletmeye alınmıştır. Bu bordürler yapılırken dönemin en üst düzey yetkilileri tarafından 2040 yılına kadar Bodrum’un içme suyu sorunu ortadan kalkacak ve şehrin uzun yıllar içme ve kullanma suyu sorunu yaşamayacaktı. Ancak hattın tamamlanıp işletmeye alınmasından sonra iletim ve ambar ayırma hatlarında kullanılan cam elyaf takviyeli boru (CTB) ve yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) borularda 3000’e yakın arıza meydana geldi. Bu arızalar sonucunda birçok bina, dükkan, otel ve yollarda büyük çaplı kayıplar meydana geldi. İlçemizde uzun süreli su kesintileri yaşandı. Muğla’nın 2014 yılında Büyükşehir Belediyesi olmasının ardından arızalı iletim sınırları MUSKİ Genel Müdürlüğü’ne devredilmeye çalışılmış ancak MUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan incelemelerde hatlarda kullanılan boru tipi seçiminin hatalı olduğu tespit edilmiştir. kusurlu olduğu ve üretimlerin bilimsel usul ve esaslara uygun yapılmadığı, sınırın devralınacak durumda olmadığı gerekçesiyle dava açıldı. Açılan davaya istinaden mahkemece görevlendirilen bilirkişi bordürleri inceleyerek boru seçiminin hatalı olduğu ve yatak-astarın uygun bölüm ve ekipmanlarla yapılmadığı sonucuna varmıştır. Böylece, ekspertiz raporu MUSKİ’nin incelemelerinde tespit ettiği eksiklikleri teyit etmiştir. Bu nedenle MUSKİ Genel Müdürlüğü davada haklı bulunmuş ancak hatlarla ilgili kurum tarafından herhangi bir işlem yapılmadığı için konu yeniden yargıya intikal etmiş ve süreç devam etmektedir. Tüm gelişmelere rağmen ilgili kurumun sorumluluğunda olan bu hatlar, vatandaşların mağduriyet yaşamaması ve Bodrum markasının daha fazla zarar görmemesi için Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından onarılıyor. Patlamalar nedeniyle 6 milyon metreküpten fazla su kaybedildi ve yaklaşık 50 milyon TL maddi kayıp yaşandı. Su kesintilerini tekrar azaltmak için MUSKİ tarafından yaklaşık 20 bin metre hat yenilemesi yapıldı. Bodrumlulara kesintisiz su sağlanması ve uzun süreli su kesintilerinin yaşanmaması için ilgili kurum tarafından yaptırılan toplam 176 kilometrelik bu hattın baştan aşağı yenilenmesi gerekiyor. Devletin gücüyle yapılabilecek belediye bütçelerinin bu büyüklükteki bir işe yetmeyeceğini belirtmek isteriz” – MUĞLA

haberdinar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu