Haber

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’tan Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü mesajı Açıklaması

Diyanet İşleri Lideri Ali Erbaş, “Kadına karşı şiddetin, merhametsiz, vefasız, haksız ve adaletsiz bir tutumun, İslam Peygamberinden ve onun yaşantısını şekillendiren Kur’an-ı Kerim’den kendisine referans bulması imkansızdır.” değerlendirmesini yaptı.

Erbaş, Bayana Yönelik Şiddete Karşı Milletlerarası Çaba Günü münasebetiyle yayımladığı iletisinde, Allah’ın bütün varlıklar içerisinde en şerefli konumda insanları yarattığını belirterek, insanların da bu saygınlığı, merhamet, saygı ve adalet gibi değerlerle koruduğunu vurguladı.

İslamiyet’in, her insanın can, mal, onur, inanç ve akıl dokunulmazlığını, temel hak ve özgürlüklerin başında gördüğünü vurgulayan Erbaş, şöyle devam etti:

“Kadına yönelik şiddet, bu dokunulmazlıkları ihlal ettiği ve bayanın yaratılıştan getirdiği hakları çiğnediği için İslam’a göre suç ve günahtır. Sevgili Peygamberimizin ‘Sizin en güzeliniz, bayanlarına karşı en hoş davrananlarınızdır.’ şeklindeki hadis-i şerifi, kadın ve erkek arasındaki hukuki ve ahlaki ilişkinin merkezine nezaket, hakkaniyet, saygı ve sevgi gibi anlamları bütünüyle kuşatan ‘güzel davranışı’ yerleştirmesiyle dikkat çekicidir. Kız çocukları ve kadınlar hakkında cahiliye zihniyetinin ürettiği olumsuz algı ve tutumları bütünüyle reddeden Peygamber Efendimiz, kadına yönelik şiddet ve hak ihlali içeren inanış ve davranışları İslam’ın rahmet yüklü bildirileriyle ıslah etmiştir. Münasebetiyle bayana karşı şiddetin, merhametsiz, vefasız, haksız ve adaletsiz bir tavrın, İslam Peygamberinden ve onun yaşantısını şekillendiren Kur’an-ı Kerim’den kendisine referans bulması imkansızdır.”

İnsanlık ailesi olarak, kadınların bireysel ve toplumsal anlamda yaşadıkları sorunların üzerinde düşünülmesi ve şiddete giden yolların kapatılması gerektiğine dikkati çeken Erbaş, şunları kaydetti:

“Kadınların inanç ve huzur içinde yaşadığı ortamlar oluşturmamız gerekmektedir. Eğitim alma, bilgi ve yetilerini toplumun gelişimi için kullanma, faziletli jenerasyonlar yetiştirme ve Allah karşısında sorumlu bir insan olarak düzgünlüğün yeryüzünde yayılması ismine uğraş sarf etme yolunda bayanlarımıza takviye olmalıyız. 25 Kasım Bayana Yönelik Şiddetle Uğraş Günü vesilesiyle yapılacak aktifliklerin ve farkındalık çalışmalarının berbatlığın bir kesimi olan şiddetin önlenmesine ve uygunluğun dünyamıza hükümran olmasına katkı sunmasını temenni ediyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu