İş

EYT’nin faturası kabul edildi

Emeklilik Yaşındaki Kişilere (EYT) ilişkin düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair 375 Sayılı Kanun TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi ve malzeme oldu.

Teklifin birinci maddesinde AK Parti ve MHP’nin ortak teklifi kabul edildi. Buna göre, işveren sosyal güvenlik destek priminden yararlanmak amacıyla emekli ve yaşlılık aylığı alanların işe yeniden başlamaları için öngörülen 10 günlük süre 30 güne çıkarıldı.

VEDAT BİLGİN’DEN AÇIKLAMA

Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Alım resmi twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Uzun süredir üzerinde çalıştığımız 24 yıllık EYT sorunu artık çözüldü. işçiler!’ sözlerini kullandı.

TEKLİF 4 MADDEDEN OLUŞMAKTADIR

Genel Kurul’da kabul edilen önerge 4 maddeden oluşuyor.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa eklenen süreksiz unsur ile ilgili kanunlara göre teklifin yürürlüğe girdiği tarihten sonra aylık talep edenlerden yaşlılık veya aylık bağlanacak olanlar, yaşlılıktan veya söz konusu kararlarda yaş dışında başka hükümler taşımaları halinde emekli maaşı bağlanır.

Bu karara istinaden geriye dönük ödeme yapılmayacak ve geriye dönük talepte bulunulmayacaktır.

İlk kez yaşlılık veya aylık alanlar, yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle istifa bildiriminde bulunarak, bu tarihten itibaren 30 gün içinde son özel departman işyerinde sosyal güvenlik takviye primine tabi olarak çalışmaya başlar. işten ayrılma durumunda, işe giriş tarihinden itibaren sosyal güvenlik esası uygulanacaktır. Patron priminin 5 puana tekabül eden kısmı Hazine tarafından karşılanacak.

Sosyal güvenlik taban primi işveren hissesi indiriminden yararlanan sigortalının işten ayrılması durumunda bu indirimden bir daha yararlanılamaz.

Üyesi oldukları kamu kurum ve kuruluşları, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı ortaklıkları ile mahalli idare birliklerinde işe alınan personel ile sermayesinin yarısından fazlası birlikte olan şirketlerde veya farklı diğer özel şirketlerde işçi statüsüne geçenler il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları; Aylık, yaşlılık veya malullük aylığına hak kazanmaları halinde, istihdam edildikleri kamu kurum ve kuruluşları veya şirketler tarafından iş sözleşmelerinin feshedilmesini zorunlu kılan düzenlemeler yürürlükten kaldırılacaktır.

Teklifin kabul edilmesinin ardından TBMM Başkanvekili Haydar Akar, saat 14.00’te toplanmak üzere toplantıyı kapattı.

haberturhal.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu