Ekonomi

Google, İsrail’deki sözleşme protestoları nedeniyle 28 kişiyi işten çıkardı

Google yeni bir hamleyle, şirketin İsrail hükümetiyle yaptığı bir bulut sözleşmesine karşı protestolara katılan 28 çalışanının işine son verdi. Alphabet Inc. (NASDAQ:GOOGL) iştiraki, protestoların az sayıda çalışanın çeşitli ofis konumlarına girerek işi aksattığı örnekleri içerdiğini bildirdi.

Şirket, fiziksel olarak işi engelleme ve tesislere erişimi engelleme eylemlerinin Google’ın politikalarının açık bir ihlalini oluşturduğunu açıklayan bir bildiri yayınladı. Bu tür davranışlar tamamen kabul edilemez olarak değerlendirildi ve ilgili kişilerin işine son verilmesine yol açtı.

İşten çıkarmalar, Google’ın protestolarla ilgili bireysel soruşturmalar yürütmesinin ardından geldi. Şirket, soruşturmalarını sürdürme ve gerekirse daha ileri adımlar atma konusundaki kararlılığını ifade etti.

No Tech for Apartheid kampanyası ile bağlantılı bir grup Google çalışanı işten çıkarmalara Medium üzerinden yanıt vererek şirketin eylemlerini “aleni bir misilleme eylemi” olarak nitelendirdi. İşten çıkarılanlar arasında Salı günü gerçekleşen protestolara doğrudan katılmayan bazı çalışanların da bulunduğunun altını çizdiler.

Bu işçiler, yanıtlarında da belirttikleri gibi, çalışma şart ve koşullarını barışçıl bir şekilde protesto etme haklarını savundular. İsrail hükümetine bulut hizmetleri sağlamak üzere 2021 yılında Google ve Amazon.com (NASDAQ:AMZN) ile imzalanan 1.2 milyar dolar değerindeki Project Nimbus sözleşmesini eleştirdiler. Protestocu çalışanlar, sözleşmenin İsrail hükümetinin askeri araçlar geliştirmesini desteklediğini iddia ediyor.

Ancak Google, Nimbus sözleşmesinin son derece hassas, gizli ya da doğrudan askeri veya istihbarat servislerinin silahlarıyla ilgili bir çalışma içermediğini belirtti.

Bu Google’ın şirket içi protestolarla ilk karşılaşması değil. Çalışanlar 2018 yılında şirketi, savaş durumlarında kullanılabilecek havadan drone görüntülerinin analizini geliştirmeyi amaçlayan ve ABD ordusuyla yapılan bir sözleşme olan Project Maven’dan vazgeçmeye çağırmıştı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu