Teknoloji

Gurulandık! Intel’in Deepfake Algılama Teknolojisini Geliştiren Ekibin Lideri İlke Demir FakeCatcher’ı Tanıttı

Deepfake teknolojisi çıktığı birinci andan itibaren internet dünyasının en büyük sorunlarından biri olarak gündeme geldi. Intel firması deepfake teknolojisiyle üretilen uydurma görüntüleri yüzde 96 oranında yanlışsız tespit edebilen FakeCatcher isimli bir teknoloji geliştirdi. Bu teknolojiyi geliştiren grubun başında da Türk bir araştırmacı yer alıyor.

Deepfake bilhassa son yıllarda çok yaygınlaşmaya başladı.

Yapay zekâ teknolojisinin alt kısımlarından biri olan derin öğrenme ile geliştirilen geçersiz görseller ya da görüntüler her geçen gün gerçeğe daha yakın bir hâle geliyor. Bu durumda birçok tehlikeyi ve yanılgıyı da beraberinde getiriyor. İşte bu mevzuda Intel yeni çalışmasını bizlerle paylaştı.

Intel Kıdemli Araştırma Bilim İnsanı Unsur Demir tarafından yapılan sunumda yeni teknolojinin Deepfake’i nasıl gerçek zamanlı olarak tespit edebildiği anlatılıyor.

Intel’in yeni yapay zeka teknolojisi FakeCatcher sayesinde geçersiz görüntüler yüzde 96 oranında tespit ediliyor.

Intel’in deepfake algılama teknolojisi gerçek zamanlı olarak yani milisaniyeler içerisinde sahte video ve görselleri ayırıyor. Teknolojinin geliştirilmesinde İlke Demir’in imzası bulunuyor.

FakeCatcher teknolojisi öteki deepfake algılama metotlarından farklı bir yol izliyor.

Derin öğrenme tabanlı algılayıcıların büyük bir kısmı, uydurma görüntülerdeki izleri  anlamak için ham dataları denetliyor. Fakat FakeCatcher teknolojisi gerçek insan davranışlarını geçersiz görüntülerle karşılaştırıyor. Bu ayrım sayesinde milisaniyeler içerisinde geçersiz ve gerçeği ayırt edebiliyor.

İnternet dünyasının büyüyen tehdidi haline gelen deepfake görüntülerle ilgili bu türlü bir tedbir alınması epey kıymetliydi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu