Haber

Son dakika! Türkiye Büyük Millet Meclisi Danışma Kurulu, Yargıtay kararına ilişkin saat 17.00’de olağanüstü toplanacak.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay’ın haklarının ihlal edildiğine karar veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu ve bu durum Türkiye’de de gündeme geldi. Bugün TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile telefonda konuşan CHP lideri. Özgür Özel , konuya ilişkin danışma kurulunun olağanüstü toplanmasını talep etti. Toplantının ardından Kurtulmuş’un gerekli çağrıyı yaptığı ve Anayasa Mahkemesi’nin Yargıtay kararına ilişkin TBMM Danışma Kurulu’nun saat 17.00’de toplanacağı öğrenildi.

DANIŞMA KURULU İNANILMAZ BİR TOPLANTI YAPIYOR

Yargıtay’ın Can Atalay kararının ardından Meclis harekete geçti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüşmesinin ardından TBMM Başvuru Kurulu’nun toplanma saati belirlendi. Kurtulmuş’un başkanlığındaki danışma kurulu saat 17.00’de toplanacak. Danışma Kurulu toplantısına küme başkanları ve tüm siyasi partilerin genel başkan yardımcıları ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in katılması beklenirken, Yargıtay’ın kararına ilişkin nasıl bir tavır alınacağı bu toplantıda netleşecek.

AK PARTİ KÜMELENMESİ TOPLANTIDA

Parti grupları Danışma Kurulu toplantısı öncesinde faaliyet göstermektedir. AK Parti grup başkan yardımcıları genel kurul öncesi değerlendirme toplantısı yaparken, toplantıya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala’nın da katıldığı öğrenildi. CHP’nin ardından HEDEP, konunun ayrıntılı olarak görüşülmesi için genel görüşme açılması talebini TBMM Başkanlığı’na iletti.

MUHALEFETİN TEPKİSİ BİRLEŞİK OLABİLİR

Konu Genel Kurul’da gündeme gelene kadar CHP grubunun Meclis Genel Kurulu’nda nöbet tutacağı açıklanırken, diğer muhalefet partilerinin de bu nöbete katılmaları için temaslar başladı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, muhalefetin ortak tepki vermesi amacıyla CHP, İYİ Parti ve HEDEP grup başkan yardımcılarıyla toplantı yaptı. SAADET Grubu ayrıca öğleden sonra iki eşbaşkan ve milletvekilleriyle ortak basın toplantısı düzenleyecek.

NE OLDU?

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki “seçilme hakkı” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiğine ilişkin kararına uyulmaması gerektiğine hükmetti. Daire, ihlal kararına olumlu oy veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında “yargı aktivistliği” suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu. Bakanlık aynı zamanda Atalay’ın milletvekilliğinin azaltılmasına ilişkin sürecin başlatılması yönündeki kararı da TBMM Başkanlığı’na gönderdi.

balcovaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu