Ekonomi

Zam beklentileri karşılanamayan emeklilere özel ayrıcalıklar geliyor

SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarının yüzde 49,25’e yükseltilmesini düzenleyen yasa tasarısı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Ancak artış beklentileri karşılanamayan emeklilere birçok hizmette öncelik, ayrıcalık ve indirim gibi fırsatlar sunulacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu bilgi notundan yapılan derlemeye göre, Emekliler Yılı kapsamında emeklilere öncelik ve ayrıcalık tanıyan projeler hayata geçirilecek. Bu kapsamda emeklilere yönelik ekonomik ve sosyal destek hizmetlerinin hayata geçirilmesi, onların refah düzeylerini artıracak ve sosyal devlet anlayışını hissettirecek olumlu düzenlemelerin hayata geçirilmesi planlanıyor.

SOSYAL HAKLAR DAHA DA GENİŞLETİLECEK

2024 yılı boyunca emeklilere yönelik çalışmalar, projeler ve programlar birer birer tanıtılacak, hayata geçirilecek ve bu projeler bundan sonra da devam edecek. Proje kapsamında emeklilerin sosyal hakları daha da genişletilecek, onların daha güvenli ve huzurlu bir yaşam sürmelerine yönelik adımlar atılacak. Emeklilere sağlık, eğitim, kültür ve daha birçok alanda yeni hizmetler sunulacak.

EMEKLİLERE ÖZEL HİZMETLER

Emeklilere özel tasarlanmış hizmetler sunularak yaşam kaliteleri artırılacak. Emeklilere sağlık hizmetlerinden kültürel etkinliklere, ulaşımdan sosyal tesislere kadar geniş bir yelpazede sosyal yardımlar sağlanacak. Emeklilerin görüş ve taleplerine değer verilerek karar alma süreçlerine dahil edilmelerine yönelik projeler gerçekleştirilecektir. Emeklilerin deneyimlerinden yararlanılarak daha etkin ve sürdürülebilir çözümler üretilecektir.

AYRICALIKLAR VE İNDİRİM FIRSATLARI

Program kapsamında kamu kurumları, bankalar ve özel şubelerle protokoller yapılacak. Emeklilere birçok hizmette öncelik, ayrıcalık ve indirim gibi olanaklar sağlanacak. Emeklilere sunulan sosyal aktivite olanakları, emeklilik dönemlerinin daha aktif, sağlıklı ve sosyal geçmesine katkı sağlayacak.

“EMEKLİLİK TOPLANTISI” YAPILACAK

Emeklilerin topluma katılım hakkı çerçevesinde “emekli toplantıları” gerçekleştirilecek, emekliler arasında sosyal etkileşim ve sosyal ağ oluşturulacak. Emeklilik toplantılarında gençlerin çalışma hayatına katılımı sağlanarak emeklilerin deneyimlerinin aktarılmasına vesile olunacak.

EMEKLİLER DANIŞMAN OLABİLİR

Emeklilerin yeni işe alınanlar ile mesleki ve teknik alanlarda işbaşı eğitimi alan kişilere danışman olarak görev alabilmeleri amacıyla emekli havuzu oluşturulacak ve bazı departmanlarda pilot uygulama başlatılacaktır. Farklı mesleklerden emeklilerin mesleki bilgi ve deneyimlerini yaşam boyu meslek anlayışıyla aktarabilecekleri dijital bir platform oluşturulacak. Bu platformun amacı meslek seçme aşamasında olan ve kariyerine yeni başlayan gençlere fayda sağlamak, emeklilerin deneyimlerini paylaşmalarını sağlamaktır. Ülkenin farklı bölgelerinde kaybolmaya yüz tutan el sanatlarının yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasının öğretilmesi amacıyla organizasyon ve programlar düzenlenecektir. Bu zanaatların yaşatılması için gençlere de destek verilecek.

EK ARTIŞLA YÜZDE 49,25 ARTIŞ ELDE ETTİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 5 oranında ek zam yapılacağını, emekli artış oranının da yüzde 37,57’den yüzde 42,6’ya çıktığını açıkladı. Erdoğan’ın talimatıyla SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ek zam yapıldı ve bu oran yüzde 49,25’e yükseldi.

karakoyunluhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu