Ekonomi

ADM, muhasebe soruşturması nedeniyle yönetici ikramiyelerini erteledi

Archer-Daniels-Midland Co (NYSE:ADM) bazı yöneticilere yönelik performans primlerinin ertelendiğini duyurdu. Bu karar şirketin mali tablolarının tamamlanıp denetlenmesini bekliyor. Bu bilgiyi açıklayan bir şirket içi not Perşembe günü işçilere dağıtıldı.

Not, ADM’nin mali işler sorumlusunun görevden alınması ve muhasebe uygulamalarına ilişkin geçen hafta dışarıdan avukatlar tarafından soruşturma başlatılması da dahil olmak üzere, attığı son adımların ardından geldi. Araştırmanın odak noktası, ADM’nin, genel işletme içindeki küçük boyutuna rağmen yönetici fiyatlarını önemli ölçüde etkileyen beslenme kısmıdır.

Notaya göre, ADM’nin performans teşvik planına bağlı olarak, yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra geçen yıl emekli olanların ikramiyeleri de ertelenecek. Yürütme konseyi, ADM’nin çeşitli iş birimlerindeki üst düzey yöneticilerden ve liderlerden oluşur. Bu gecikmeden etkilenen makul sayıda kişi açıklanmadı.

Diğer çalışanlara yapılan ödemelerin Mart ayında da her zamanki gibi devam etmesi planlanıyor. ADM konu hakkında yorum yapmamayı tercih etti.

ADM’nin muhasebe uygulamalarına ilişkin inceleme, Beslenme raporlama bölümü ve bölümler arası işlemlere odaklanıyor. Soruşturma, ADM’nin doğruladığı gibi ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’ndan (SEC) gelen bilgi talebinin ardından başladı. SEC’in konuyla ilgili herhangi bir yorumu olmadı.

ADM’nin fiyatlandırma politikasında önemli bir değişiklik, 2020 yılında Fiyatlandırma ve Veraset Komitesi’nin uzun vadeli yönetici maaşlarının yarısının Beslenme segmentinin faaliyet kârındaki artışa dayalı olacağına karar vermesiyle meydana geldi. Bu, ADM’nin düzeltilmiş karlarını, yatırılan sermaye getirisini ve göreceli toplam hissedar getirilerini içeren önceki ölçütlere göre bir değişiklikti.

LSEG bilgilerine göre Beslenme biriminin o yıl ADM’nin gelirine katkısı sadece %9,3 idi. Ancak birim, 2020’den 2022’ye kadar ortalama %21,4’lük önemli bir faaliyet kârı artışı bildirdi ve bu, şirketin hedeflenen getirilerini aştı. Sonuç olarak, yedi ADM yöneticisine Şubat 2023’te yaklaşık 69 milyon dolar değerinde 841.000’den fazla performans hisse senedi birimi ödüllendirildi; bu, hedeflenen ödemenin iki katıydı.

ADM ayrıca soruşturma devam ettiği için 2023 mali sonuçlarının açıklanmasını bir sonraki duyuruya kadar erteledi. Şirketin hisseleri 22 Ocak’ta yüzde 24 gibi önemli bir düşüşle 1929’dan bu yana en büyük düşüşü yaşadı.

InvestingPro İçgörüleri

Archer-Daniels-Midland Co’nun yakın zamandaki dahili mali incelemeleri ışığında, şirketin pazar performansını anlamak büyük önem taşıyor. InvestingPro verileri, ADM’nin 27,76 milyar dolarlık piyasa değerine ve 7,26 cazip fiyat-kazanç (F/K) oranına sahip olduğunu ortaya koyuyor. 2023 yılının 3. çeyreği itibarıyla, son on iki aylık düzeltmeler yapıldığında bu oran daha da düşerek 6,88’e geriliyor. Bu, şirketin düşük faiz oranıyla işlem yaptığını ve muhtemelen hisse senedinin değerinin altında olduğunu gösteriyor. Ek olarak, son on iki aydaki %1,83’lük hafif gelir düşüşüne rağmen ADM, %7,78’lik önemli bir brüt kar marjını koruyor.

InvestingPro Tips, ADM’nin Gıda Ürünleri sektöründe güçlü bir hissedar getirisi geçmişine sahip, üst üste 49 yıl boyunca temettüsünü artıran ve arka arkaya 54 yıl boyunca ödemelerini sürdüren önemli bir oyuncu olduğunu vurguluyor. Ancak hisse senedinin son dönemdeki performansı etkileyici değil; geçen ay toplam fiyat getirisi %-27,93 ve geçen yıl ise %-36,32 oldu. Bununla birlikte şirket, Şubat 2024 sonu itibarıyla %3,84 temettü verimiyle dengeli ödeyici olmaya devam ediyor.

Mevcut özel Yeni Yıl indirimiyle yatırımcılar InvestingPro+’a %50’ye varan indirimlerle abone olarak ek InvestingPro İpuçlarına erişebilirler. 2 yıllık abonelikte ek %10 indirim için SFY24veya 1 yıllık abonelikte ek %10 indirim. SFY241 Kupon kodunu kullanın. InvestingPro’da ADM için şirketin finansal durumu ve piyasa konumu hakkında daha derin bilgiler sunabilecek 17 ek ipucu bulunmaktadır.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

haber-kelkit.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu