İş

Bakan Bilgin’den asgari ücrete ilişkin yeni düzenleme açıklaması

AK Parti Ankara Milletvekili Adayı Alim 24 TV canlı yayınında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Maaşı 7 bin 500 liranın üzerinde olan emeklilerin durumunun sorulması üzerine Alım, “Aslında biz bu çalışmayı tamamladık. Meclise dosya dosya sunduğumuz konular oldu ama bir kısmı yarım kaldı. Son hazırlıklarımızdan biri de 7 bin 500 liradan fazla maaş alanlar, 7 bin 500-10 bin, 10 bin-15 bin, 15 bin-20 bin ve 20 bin üstü olanlar için bir deprem planladık. bunlar için kademeli artış. İnşallah Temmuz ayında bunları da hayata geçireceğiz.” o cevapladı.

Yönetmeliği kapsamlı bir şekilde hazırladıklarını belirten Bilgin, “Prim günü çok az olan yaklaşık 450 bin kişi var. Bunlara sosyal devlet anlayışıyla ‘Senin de gelirin var’ anlayışıyla maaş veriliyor. “7 bin 500 liraydı ama 6 bin-7 bin maaşı olanlar da var. Kademeli olarak farklılaşan yansıma oranları ile bunları dikkate alan bir değerlendirmeyi Temmuz ayında yapacağız.” dedi.

“EYT yönetmeliği kapsamında 1 milyona yakın kişinin işlemi gerçekleştirildi”

EYT yönetmeliğindeki son durumu soran Alim, “Yaklaşık 4 milyon 700 bin kişiyi kapsıyor ama bu yıl emeklilik yılını dolduran kişi sayısı ve EYT kapsamında sigorta prim gün sayısı 2 oldu. milyon 200 bin kişi. Yaklaşık 1 milyon 800 bin kişi başvurdu. Kalanlar başvurmadı. Bir milyona yakın işlem yapıldı.” yanıtladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) normal zamanlarda ortalama 350-400 bin kişinin emeklilik işlemlerini yürüttüğü bilgisini veren Alım, EYT yönetmeliği kapsamında kısa sürede yaklaşık 1 milyon kişinin işlemlerinin yapıldığına dikkat çekti. zaman ve dolayısıyla bir yoğunluk vardı.

Bilgin, EYT kapsamında başvuranların yüzde 7’sinin gerekli kuralları taşımadığı için emekli olamadığını söyledi.

“Hayat pahalılığı maaşları aşındırıyor”

Asgari fiyatla ilgili soru üzerine Alim, asgari fiyat olarak 8 bin 500 lira yaptıklarını ancak hayat pahalılığının fiyatları aşındırdığını belirterek, temmuz ayında asgari ücretle ilgili yeni bir düzenleme yapacaklarını bildirdi.

Taban fiyatın 5 haneye çıkıp çıkmayacağı sorusuna Bilgin, “Şu an rakamla ilgili bir şey söylemeyeceğim. Fiyat artışlarını, fiyatların genel seviyesini ve ücretlerin reel alım gücünü ölçen bazı parametrelerimiz var. Ona göre değerlendiriyoruz.” o cevapladı.

Ev hanımlarının emekliliğe hak kazanacağı düzenlemeden bahseden Alım, ev hanımlarının emekli olabilmek için SGK’ya başvurması gerektiğini ve bu uygulama ile primlerinin değerli bir kısmının devlet tarafından karşılanacağını söyledi.

Kamu çalışanlarını ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerine ilişkin olarak bu hafta Perşembe veya Cuma günü TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ heyetleri ile bir araya geleceklerini belirten Bilgin, zam oranlarını açıklayacakları tarihi bu toplantıda belirleyeceklerini bildirdi. toplantı ve bu tarih seçimden önce olacak.

Akademisyen maaşlarının sorulması üzerine Alım, akademisyenlere daha fazla maaş verecek bir fiyat politikası ile hazırladıkları çalışmanın önümüzdeki dönemde hayata geçeceğini söyledi.

haber-bayrakli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu