Ekonomi

Çin’de Endüstriyel Hammadde İthalatı Düştü

Çin’de ekonomik toparlanmadaki kırılganlığın yeni bir işareti olarak Temmuz ayında en önemli endüstriyel hammadde ithalatında düşüş gözlendi.

Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre dünyanın en büyük ham petrol, demir, çelik, bakır ve kömür ithalatçısı Çin’de bu kalemlerin ithalatı ilk 7 ayda azaldı.

Ülke, temmuz ayında 43,69 milyon ton ham petrol ithal ederken, petrol ithalatı bir önceki aya göre yüzde 18,8 azaldı. İthalat göstergesi, Ekim 2022’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Temmuz ayındaki düşüşte uluslararası petrol fiyatlarındaki artışın da etkili olduğu tahmin ediliyor. Brent petrolün varil fiyatı Mayıs ayında 70 dolardan 85 dolara yükseldi.

Petrol ithalatı ise yılın ilk 7 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,4 artarak 326 milyon tona ulaştı.

Büyük bir nüfusa ev sahipliği yapan ve kritik sanayi ve iş kollarına ev sahipliği yapan Çin’in özellikle ülkenin en büyük şehri Şanghay’daki şehirlerinde Kovid-19 kısıtlamalarının neden olduğu artıştaki düşüşün ilkbahar ve yaz aylarında daha da azalacağı tahmin ediliyor. geçen yılki aylarda da etkisi oldu.

Demir, çelik ve bakır

Çin Demir Çelik Birliği’nin (CISA) verilerine göre, Temmuz ayında demir cevheri ithalatı bir önceki aya göre %2,1 düşüşle 93,48 milyon ton oldu. İlk 7 ayda ithalat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,9 ​​artarak 669,4 milyon tona ulaştı.

Çelik ithalatı ise Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 10,8 artarak 678 bin ton olurken, ilk 7 ayda yüzde 32,6 azalarak 4,2 milyon tona geriledi.

Ham ve işlenmiş bakır işleri bir önceki aya göre yüzde 2,7 artarak 452 bin 159 ton olurken, ilk 7 ayda yüzde 10,7 azalarak 3,04 milyon tona geriledi.

Kömür

Öte yandan kömür, ilk 7 ayda büyük artış kaydederek bariz endüstriyel hammaddeler arasında bir istisna yaptı.

Temmuz ayında 39,26 milyon ton olan kömür ithalatı, Haziran ayında 39,97 milyon ton olan ithalatın bir ölçü gerisine düşse de, ilk 7 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 86 artışla 261 milyon tona ulaştı.

Artış, hidroelektrik üretimini azaltan ve elektrik talebini artıran yaz aylarındaki kuraklıktan kaynaklandı.

İthalatta genel düşüş sürüyor

Temmuz ayında Çin’de ihracat yüzde 14,5 azalırken, ithalat yüzde 12,4 azaldı.

İlk 2 ayda yıllık yüzde 10,2’lik düşüşün ardından Mart’ta yüzde 1,4’lük düşüşle toparlanma eğilimi gösteren ithalat, Nisan’da yüzde 7,9, Mayıs’ta yüzde 4,5 ve Haziran’da yüzde 6.8

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu